fbpx
Αναζήτηση - Σελίδες
Αναζήτηση - Παραδοσιακές Φορεσιές
Αναζήτηση - Προϊόντα
Αναζήτηση - Κατηγορίες
Αναζήτηση - Περιεχόμενο
Σύνδεση

Εγγραφή




0
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Ασημοζούναρο ή Κορώνα Θράκης

SKU: korona
Δεν αξιολογήθηκε ακόμη
Τιμή πώλησης με έκπτωση
Τιμή πώλησης 130,72 €
Τιμή / λ.:
2-3d.png

Ζώνη σπονδυλωτή (ασημοζούναρο) και πόρπη (κορόνα) Θράκης. Χυτή, με επιχρυσώσεις, σμάλτο και απλές πέτρες. Η ζώνη με τα μπαράκια στη φωτογραφία περιλαμβάνει 30 τεμ.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε μπορούν να προστεθούν επιπλέον τεμ.

info_outline Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 100€.
Χρώμα
Σχέδιο

Ζουνάρι με την κορόνα

Αποτελεί χαρακτηριστικό και βασικό εξάρτημα της γυναικείας φορεσιάς του Σουφλιού, της Θάσου, των Μεταξάδων, καθώς και της ενδυματολογικής ομάδας του Μέγα Ζαλουφιού Ανατολικής Θράκης. Η ζώνη αυτή ήταν δώρο του αρραβώνα και φοριόταν από τις νέες γυναίκες, ώσπου ν' αποκτήσουν τα πρώτα τους παιδιά. Η σπονδυλωτή ζώνη αποτελείται από χυτές μαλαμοκαπνισμένες πλάκες (σπονδύλους) περασμένες σε λινάτσα που κλείνουν με την κεντρική πόρπη, την κορόνα.

Αυτή απαρτίζεται από δύο τεμάχια και είναι στο επάνω μέρος ελαφρά καμπυλωμένη. Το δεξιό τεμάχιο έχει επικολλημένο το κεντρικό τμήμα, που αποτελεί την καθαυτό κορόνα με το ιδιότυπο σχέδιο, από το οποίο παίρνει την ονομασία της η πόρπη. Τα δύο τεμάχια κλείνουν εσωτερικά με τα δόντια, χάλκινες προεξοχές και εσοχές που προσαρμόζονται αναμεταξύ τους.

Η πόρπη κλείνει με μεταλλική καρφίδα, το τσαμπί. Η εντυπωσιακή πόρπη, η κορόνα, είναι διακοσμημένη με σμάλτο που καλύπτει τον κάμπο της. Η τεχνική του σμάλτου υπηρετεί την ανάγκη της πολυχρωμίας και είναι τεχνική που είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη βυζαντινή εποχή και χαρακτηρίζει μερικά από τα πολυτιμότερα έργα της μεταβυζαντινής μικροτεχνίας.

 


Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις για το προϊόν ακόμη.